Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ηλιακό ρολόι στην αυλή του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.

 


Ένα ηλιακό ισημερινό ρολόι κοσμεί την αυλή του 1ου ΓΕΛ Βέροιας. Η πρόταση για την υλοποίηση και η μελέτη της κατασκευής έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Ράλλη Θεμιστοκλή υποδιευθυντή του 1ου ΓΕΛ.


Τα ηλιακά ρολόγια αποτελούσαν πριν την εμφάνιση των μηχανικών ένα αξιόπιστο μέσο για την εύρεση της ώρας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα είναι αστρονομικά όργανα . Το ισημερινό ηλιακό ρολόι του 1ου ΓΕΛ Βέροιας έχει στραμμένο τον άξονα του κατά τη διεύθυνση του πολικού αστέρα, ενώ η επιφάνεια που δείχνει την ώρα έχει το ίδιο επίπεδο με το επίπεδο του ισημερινού της Γης. Αποτελεί από μόνο του αφορμή για ένα μάθημα Αστρονομίας.


Η ιδέα της κατασκευής παρακίνησε την ομάδα αστρονομίας του σχολείου να μελετήσει τα ηλιακά ρολόγια και να παρουσιάσει σχετικό θέμα στην συνάντηση που έγινε στην αυλή του σχολείου.


 

 

Σημαντική συμβολή στην κατασκευή είχαν η εταιρία επεξεργασίας μαρμάρων Αφοι Π. Λάσπα-Μ. Φλιάταρης για τη δωρεά των μαρμάρων, ο γονέας Γιτόπουλος Ιωάννης που ανέλαβε τα έξοδα χάραξης καθώς και ο δήμος Βέροιας μέσω της τεχνικής υπηρεσίας.



Μια πρωτοποριακή ιδέα βρήκε ευτυχές τέλος. Θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές , καθηγητές , γονείς , τεχνικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου